2010 m. spalio 1-3 dienomis Soustons, Prancūzijoje įvyko trečioji kasmetinė COST GEMINI konferencija
 
3-ioji metinė COST veiklos FA0702 GEMINI konferencija (3rd General Meeting of GEMINI) vyko 2010 m. spalio1-3 dienomis Soustons, Prancūzijoje. Konferenciją organizavo INRA Prancūzijos nacionalinio žemės ūkio instituto (French National Institute for Agricultural Research) Vystymosi biologijos ir reprodukcijos padalinys INRA-BDR (Biologie du Développement et Reproduction) kartu su Cost veikla FA0702 GEMINI “Motininio organizmo sąveika su gametomis ir embrionais” (Maternal interaction with gametes and embryos). Konferencijoje dalyvavo 100 mokslininkų ir tyrėjų iš 17 valstybių, dirbančių reprodukcijos srityje.
Pirmoji konferencijos sesija prasidėjo spalio 1 dieną. Renginį pradėjo P. Chavatte-Palmer iš INRA air Cost veiklos koordinatorius A. Fazeli iš Šefildo universiteto. Plenarinį pranešimą apie tai, kaip motinos sveikata ir mityba pastojimo metu gali įtakoti tolimesnį palikuonio gyvenimą perskaitė T. Fleming iš Southemptono universiteto. Buvo nagrinėjama kaip organizmas įtakoja embriono implantaciją, kokiu būdu vyksta imunotolerancijos proceso reguliavimas ir kokios galimybės pasireikšti vystymosi plastiškumui, kokie šių procesų reguliavimo mechanizmai. Toliau buvo pristatyti trys pranešimai nagrinėjantys motinų mitybos įtaką palikuonių sveikatai. Buvo kalbama apie triušių, sergančių diabetu, avių, gaunančių 50% reikalingo riebalų kiekio racione, karvių ovocitų, subrandintų aplinkoje praturtintoje NEFA, poveikius būsimų palikuonių sveikatai. T. Brevini iš Milano universiteto pasidalino savo tyrimų rezultatais panaudojant ir kuriant partenogenetinius avių, kiaulių, galvijų embrionus. Labai įdomus buvo O. Morel iš Prancūzijos pranešimas apie tai, kaip naminiai gyvūnai panaudojami parengiant ir išbandant naujas invazines procedūras, kurios vėliau taikomos gydant žmonių reprodukcinius sutrikimus. J.- P. Ozil pristatė naujausius tyrimų rezultatus apie tai, kaip keičiant pelių kiaušialąsčių in vitro aplinką galima reguliuoti post natalinį pelių augimą. P. Pilares iš Ispanijos supažindino su naujomis didesnės raiškos echoskopijos galimybėmis. K. Demmers iš Naujosios Zelandijos kalbėjo apie avių embrioninio mirtingumo genetinius skirtumus skirtingose veislėse. S. Ulbrich iš Vokietijos supažindino su karvių endometrijaus estrogenų receptorių aktyvumo tyrimais. F. Gandolfi trumpai apžvelgė kas yra nuveikta per 3 Cost veiklos metus ir kas planuojama. Pirmoji konferencijos diena baigėsi posterių pristatymais – kiekvienam posteriui pristatyti buvo skirtos penkios minutės žodiniam pranešimui. Po to vyko diskusijos. Tai buvo puiki galimybė pateikti klausimus ir betarpiškai susipažinti su daugeliu konferencijos dalyvių.
Lietuvos mokslininkų darbai reprodukcijos srityje buvo pristatyti parengiant stendinį pranešimą – „Amino rūgščių tyrimai folikuliniame skystyje, gautame iš skirtingo dydžio karvių folikulų ir subrandinimo terpėje TCM-199“ (Amino acid concentrations in bovine follicular fluid from follicles of different size categories and in TCM-199-based maturation media). Šio pranešimo santrauka išspausdinta ir konferencijos leidinyje.
Antroji konferencijos diena prasidėjo A. Fazeli pranešimu apie tarptautinių projektų rengimą ir galimybes bendradarbiauti. Po to sekė pranešimas apie imuninius motininio organizmo procesų tyrimus. A. Soom iš Belgijos kalbėjo apie arklių reprodukcijos specifiką ir tyrimus. Buvo tęsiamas tolesnis posterių pristatymas ir diskusijos. Popietinėje sesijoje buvo aptariami darbo grupės WGI „Eksperimentiniai modeliai“ tyrimai: genų veiklos kitimas karvių endometrijume ankstyvojo veršingumo metu; ląstelės skeleto baltymų svarba kiaušialąstės transportavimui kiaušintakiu; embriono įtaka genų HOXA10 ir PTGS ekspresijai kiaulių endometrijume. Vyko diskusijos.
ViršunRenginiai