ISSN 1392–6144
Gyvulininkystė: Mokslo darbai. 2010. 55. P. 3-16
UDK 636.2.084
CHEMINIO PRIEDO ĮTAKA
VASARINIŲ MIEŽIŲ VEGETACINĖS MASĖS SILOSO FERMENTACIJAI, PAŠARO SUĖDIMUI
IR MELŽIAMŲ KARVIŲ PRODUKTYVUMUI
Jonas Jatkauskas, Vilma Vrotniakiene, Danguole Urbšienė
Lietuvos veterinarijos akademijos
Gyvulininkystės institutas, R. Žebenkos g. 12, LT–82317 Baisogala,
Radviliškio r., el. paštas pts@lgi.lt
SANTRAUKA
Šių tyrimų
tikslas buvo nustatyti cheminio priedo (44 % - skruzdžių rūgštis, 30 % -
skruzdžių rūgšties amonio druska, 9 % - propiono rūgštis, 2 % - benzoinė
rūgštis, 15 % - vanduo, spalva - E 150) įtaką vasarinių miežių
vegetacinės masės siloso, pagaminto ritiniuose, kokybei ir šio siloso
panaudojimo efektyvumą melžiamų karvių racione. Silose su cheminio
konservanto priedu statistiškai patikimai pasigamino mažiau pieno ir
acto rūgšties, lyginant su įprastai užraugtu. Cheminio konservanto
priedas miežių vegetacinės masės silose sustabdė sviesto rūgšties
fermentaciją. Cheminis priedas 15 % (P<0,01) sumažino siloso SM
nuostolius, o apykaitos energijos koncentraciją pašaro sausojoje
medžiagoje padidino 5 %. Siloso su priedu melžiamos karvės suėdė
vidutiniškai per parą 0,7 kg SM daugiau ir jų koreguoto pieno paros
primilžiai buvo 0,9 kg didesni nei karvių, gavusių silosą, pagamintą
be priedų. Tuo pačiu vidutiniškai iš vienos karvės, šertos silosu su
cheminiu priedu buvo gauta daugiau pieno riebalų ir pieno baltymų.
Tačiau karvių produktyvumo rodiklių duomenų skirtumai buvo
statistiškai nepatikimi. Silosas su priedu neturėjo esminės įtakos
kitiems melžiamų karvių pieno cheminės sudėties rodikliams ir pieno
technologinėms savybėms. Raktažodžiai: vasariniai miežiai, silosas,
cheminis priedas, fermentacija, karvių produktyvumas, pieno kokybė
ISSN 1392-6144
Gyvulininkystė: Mokslo darbai. 2010. 55. P. 17-28
UDK 636.2.084.637.5
SKIRTINGU SILOSU IR ŽALIAISIAIS PAŠARAIS ŠERTŲ PENIMŲ BULIUKŲ
AUGIMAS, SKERDENŲ BEI MĖSOS KOKYBĖ
Virginijus Uchockis, Petras Bendikas
Lietuvos veterinarijos
akademijos Gyvulininkystės institutas, R. Žebenkos g. 12, LT–82317
Baisogala, Radviliškio r., el. paštas lgi@lgi.lt
SANTRAUKA
Bandymas atliktas 2008 metais Lietuvos veterinarijos akademijos
Gyvulininkystės institute su dviem analogiškomis Lietuvos juodmargių
veislės penimų buliukų grupėmis, po 7 gyvulius kiekvienoje. Pirmos
grupės buliukai žiemą gavo iki soties kukurūzų siloso ir po 3,0 kg
kombinuotojo pašaro, antros grupės buliukai – iki soties cukrinių
runkelių griežinių siloso ir po 3,0 kg kombinuotojo pašaro. Be to,
abiejų grupių buliukai per dieną dar gavo po 1,0 kg šieno. Vasarą
visi buliukai gavo iki soties žaliųjų pašarų ir po 3,0 kg
kombinuotojo pašaro. Per visą bandymo laikotarpį (230 d.) buliukai,
žiemą gavę kukurūzų siloso, vasarą – žaliųjų pašarų, per parą priaugo
po 1193 g, o gavę cukrinių runkelių griežinių siloso ir žaliųjų pašarų –
po 1140 g arba nežymiai – 4,4 % mažiau (P > 0,4). Apykaitos energijos
sąnaudos kilogramui prieaugio pastarųjų buliukų buvo 3,9 % didesnės,
sušertų pašarų kaina – 2,3 % mažesnė. Žiemą buliukų šėrimas skirtingu
silosu, vasarą – vienodais žaliaisiais pašarais neturėjo esminės
įtakos skerdenos išeigai, jos morfologinei sudėčiai, skerdenos ir
mėsos kokybei. Raktažodžiai: silosas, žalieji pašarai, penimi
buliukai, augimas, skerdenų ir mėsos kokybė
ISSN 1392-6144
Gyvulininkystė: Mokslo darbai. 2010. 55. P. 28-40
UDK 636.4.084.637.5
Baltymingų pašarų efektyvumas penimų kiaulių
mityboje
Jūratė Norvilienė3, Violeta Juškienė,
Raimondas Leikus, Remigijus Juška
Lietuvos veterinarijos
akademijos Gyvulininkystės institutas, R. Žebenkos g. 12, LT-82317 Baisogala,
Radviliškio r., el. p. violeta@lgi.lt
SANTRAUKA
Siekiant ištirti baltymingų pašarų panaudojimo įtaką kiaulių augimo
intensyvumui, pašarų sunaudojimui, skerdenos, mėsos bei lašinių kokybei,
Lietuvos veterinarijos akademijos Gyvulininkystės institute atlikome bandymą.
Tam tikslui analogų principu buvo sudarytos trys kiaulių grupės po 12 gyvulių
kiekvienoje. Kontrolinės grupės kiaulės gavo kombinuotuosius pašarus,
kuriuose pagrindinis baltymų šaltinis buvo sojų ir saulėgrąžų rupiniai.
Antros ir trečios tiriamųjų grupių kiaulių pašaruose sojų bei saulėgrąžų
rupinius atitinkamai pakeitėme pašarinių pupų bei saldžiųjų lubinų miltais,
kurie sudarė atitinkamai 20-25 % ir 15-20 %. Tyrimų duomenimis, į
kombinuotuosius pašarus vietoj sojų ir saulėgrąžų rupinių įmaišius I penėjimo
pusėje (iki 60 kg svorio) 20 % pupų bei 15 % lubinų, o II (virš 60 kg svorio)
– 25 % pupų ir 20 % lubinų miltų, kiaulių augimas ir pašarų sąnaudos iš esmės
nepakito. Šeriant kiaules pašarais su ankštinių sėklų miltais, skerdenos
kokybės, mėsos ir lašinių cheminių bei fizinių rodiklių pokyčių dėsningumų
nenustatyta, tik lubinų miltai 18,4 % (P<0,05) sumažino mėsos spalvos
intensyvumą bei šiuo atveju pastebėta polinesočiųjų linolo ir linoleno
rūgščių padaugėjimo lašiniuose tendencija (P>0,1); o esant pašaruose pupų miltų
- 5,7-8,2 mm (P<0,05) sumažėjo lašinių storis. Raktažodžiai: sojų rupiniai,
lubinai, pupos, kiaulių augimas, kiaulienos kokybė
ISSN 1392-6144
Gyvulininkystė: Mokslo darbai. 2010. 55. P. 41-58
UDK 636.4.084
FERMENTŲ POVEIKIS KIAULIENOS KOKYBEI IR BIOLOGINEI VERTEI
Raimondas Leikus, Jūratė Norvilienė, Violeta Juškienė
Lietuvos veterinarijos Gyvulininkystės institutas, R. Žebenkos 12
LT-82317 Baisogala, Radviliškio r., el. paštas mityba@lgi.lt
SANTRAUKA
Siekiant ištirti didesnių multienziminės
kompozicijos, sudarytos iš ksilanazės
– 1800 U/g, β–gliukanazės – 700 U/g, α–amilazės – 70
U/g, proteazės – 0,8
U/g, kiekių įtaką kiaulienos biologinei vertei ir kokybei, šeriant jas racionais
su
kvietrugiais,
2004-2005 m. LVA Gyvulininkystės institute atlikome du bandymus
su penimomis kiaulėmis.
Tyrimų duomenimis, į kombinuotuosius pašarus su 60-70
% kvietrugių
įmaišius
skirtingus multienziminės kompozicijos priedus, kiaulių mėsos ir lašinių
cheminiams bei fiziniams rodikliams neigiamos įtakos
nenustatyta, tik esant
didesniam jos kiekiui, pastebima mėsos vandens rišlumo ir spalvos intensyvumo
mažėjimo tendencija. Kai multienziminė kompozicija
pašaruose sudarė 0,075, 0,1
ir 0,125 %, kiaulių mėsos vandens rišlumas sumažėjo
atitinkamai 3,82 (P>0,2),
4,92 (P<0,001) ir 4,95 % (P<0,001), o spalvos
intensyvumas – atitinkamai -23,8
(P>0,1), 15,7 (P>0,2), ir 25,3 % (P<0,025).
Kombinuotuosiuose pašaruose su kvietrugiais panaudojus
multienziminę
kompoziciją, kiaulių tarpraumeninių riebalų sudėtis mažai pakito. Esant 0,035-
0,05 % kompozicijos priedui, tarpraumeniniuose
riebaluose atitinkamai 0,14
(P<0,01-0,05) ir 0,68-1,46 % (P<0,025-0,05) padidėjo
sočiųjų miristino ir
palmitino rūgščių kiekiai. Esant 0,075 % kompozicijos priedui tarpraumeniniuose
riebaluose 0,34 % (P<0,025) padaugėjo polinesočiosios
dokozoheksaeno
rūgšties.
Šeriant kiaules pašarais su kvietrugiais, į kuriuos
buvo įmaišyta multienziminės
kompozicijos, lašinių sudėtis mažai pakito, tik jos
0,05 % priedas 0,18 %
(P<0,005) padidino sočiosios miristino rūgšties kiekį, o 0,125 % priedas 2,49 %
(0,1>P>0,05) padidino sočiosios stearino rūgšties bei
atitinkamai 2,35 (P<0,025)
ir 0,26 % (0,1>P>0,05) sumažino mononesočiųjų oleino
ir palmitoleino rūgščių
kiekius.
Raktažodžiai:
kvietrugiai, multienziminė kompozicija, mėsos kokybė, lašinių
kokybė, mėsos cheminė sudėtis, riebalų rūgštys
ISSN 1392–6144
Gyvulininkystė. Mokslo darbai. 2010. 55. P. 59-68
UDK 636.2.082
Spermos fi ziologinių rodiklių skirtumų atskiruose to
paties eržilo ejakuliatuose tyrimas
Vidmantas Pileckas,
Algirdas Urbšys, Jonas Kutra, Artūras Šiukščius
Lietuvos veterinarijos akademijos Gyvulininkystės institutas,
R. Žebenkos g. 12, LT–82317 Baisogala, Radviliškio r., el. paštas
vidmantas@lgi.lt
SANTRAUKA
Darbo tikslas – nustatyti, skirtingų to paties
eržilo ejakuliatų spermos fiziologinių
rodiklių skirtumus šviežioje ir atšildytoje spermoje.
Iš eržilo Kauko kas 7 dienas buvo imama sperma bei
atliekamas šviežios ir
kriokonservuotos spermos pagrindinių fiziologinių parametrų vertinimas.
Vidutinis
spermatozoidų
judrumas šviežioje spermoje buvo 55±3,65 %. Nepriklausomai
nuo kitų spermos rodiklių, spermos pH ejakuliatuose
išliko stabilus – 7,25±0,04.
Vidutiniškai iš vieno ejakuliato kriokonservavimui
buvo paruošta ir užšaldyta
156±31,1 šiaudeliai su eržilo sperma.
Šviežios spermos morfologiniai rodikliai svyravo gana
plačiose ribose.
Sveikų
spermatozoidų skaičius ejakuliate sudarė nuo 44 iki 70 %. Dažniausiai
buvo sutinkama uodegėlių patologija – 16,0±2,27 %.
Spermatozoidų su galvučių
patologija viename iš ejakuliatų buvo 12 %, tai yra,
jų skaičius daugiau kaip
du kartus viršijo bendrą vidurkį. Su kaklelio
patologija buvo 3,2±0,87 %
spermatozoidų.
Kriokonservavimas didesnės įtakos spermos
morfologiniams rodikliams
neturėjo: sveikų spermatozoidų sumažėjo, tačiau
nežymiai – nuo 60,0±3,97
šviežioje spermoje iki 51,7±3,07 % (P<0,05) –
užšaldytoje. Spermatozoidų
judrumas atskiruose šiaudeliuose, užšaldžius to paties
eržilo spermą, ženkliai
svyruoja: pirmame ejakuliate nuo 5,9 iki 8,7 (vidurkis – 7,8±0,93 %; P>0,5),
antrame – 9,1-16,7 (11,8±2,47 %), trečiame – 18,7-24,5
(21,7±1,68 %),
ketvirtame – 10,3-13,1 (11,4±0,87 %), penktame – 7,4-17,9 (12,3±3,06 %),
šeštame – 20-23, 3% (21,9±0,98 %).
Iš vieno ejakuliato paruoštų šiaudelių su sperma
skaičius priklauso nuo
spermatozoidų koncentracijos ir tūrio. Atšildytos spermos kokybiniai rodikliai
svyruoja kaip atskiruose ejakuliatuose, taip ir to
paties ejakuliato atskiruose
šiaudeliuose. Todėl negalima apsiriboti spermos
kokybiniais įverčiais viename
atšildytame šiaudelyje ir taikyti juos visai
užšaldytos spermos partijai.
Raktažodžiai : eržilas, sperma, ejakuliatas, kokybė
ISSN 1392-6144
Gyvulininkystė: Mokslo darbai. 2010. 55. P. 69-81
UDK 636.082
At metodu kontroliuojamų karvių produktyvumo
apskaičiavimo koeficientų optimi zavimo Tyrimai
Danguolė
Urbšienė, Algirdas Urbšys
Lietuvos veterinarijos akademijos
Gyvulininkystės institutas, R. Žebenkos g. 12, LT-82317 Baisogala,
Radviliškio r., el. paštas danguole@lgi.lt
SANTRAUKA
Straipsnyje aptariami 2003-2007 metais Lietuvoje vykdyti kontroliuojamų karvių
produktyvumo apskaitos iš vieno kontrolinio melžimo duomenų optimizavimo
tyrimai. 2003-2004 metais tiriant dvikartinio melžimo atvejį, nė vienam
produkcijos perskaičiavimo koeficientui (išskyrus pieno kiekio – KM) nebuvo
nustatyta patikima kurio nors fiziologinio, zootechninio ar organizacinio
faktoriaus įtaka. Dvikartinio melžimo schemai, taikant At kontrolės metodą,
pasiūlyta laikinai naudoti abiem veislėm bendrus vakarinio ir rytinio
kontrolinio melžimo pieno kiekio perskaičiavimo koeficientus, o riebalų ir
baltymų kiekio – lygius 2. 2005-2006 metais pakankamai tiksliai buvo
nustatyti produkcijos perskaičiavimo koeficientai, taikomi ir rytiniam, ir
vakariniam melžimui, – abiem atvejais paklaidos neviršijo 1 kg arba 5 %.
Praktiniu požiūriu labai svarbu, kad buvo nustatyta daugumos koeficientų
funkcinė priklausomybė nuo laiko intervalų tarp melžimų. 2007 metais
patikslintos vidutinės koeficientų reikšmės, bei jų funkcinė priklausomybė
nuo intervalo tarp kontrolinio ir prieš tai buvusio melžimo, labai pagerino
laktacijos kreivės, skaičiuojamos iš vakaro melžimo duomenų, aproksimavimo
kokybę. Nustatyti nauji funkciniai pataisos daugikliai leido ištiesinti
absoliučios paklaidos priklausomybę nuo laktacijos stadijos. Bendra 2003-2007
metais atliktų tyrimų analizė įrodė, kad kiekvienąsyk tikslinant At metodu
kontroliuojamų karvių produkcijos perskaičiavimo koeficientus, buvo gaunami
vis tikslesni rezultatai. Raktažodžiai: karvių produktyvumas, produktyvumo
kontrolės metodai, melžimo tvarka
ISSN 1392–6144
Gyvulininkystė: Mokslo darbai. 2010. 55. P. 82-95
UDK 636.2.084
SĖKLINIMO TECHNOLOGIJOS AVININKYSTĖJE
Rasa Nainienė, Artūras Šiukščius, Birutė Zapasnikienė
Lietuvos
veterinarijos akademijos Gyvulininkystės institutas, R. Žebenkos g. 12,
LT–82317 Baisogala, Radviliškio r., el. paštas rasa@lgi.lt
SANTRAUKA
Reprodukcinės biotechnologijos gyvulininkystėje
naudojamos siekiant užtikrinti
efektyvius gyvūnų vaisos rezultatus, gauti kuo daugiau
palikuonių iš genetiniu
požiūriu vertingiausių gyvūnų, pagreitinti selekcijos procesą, vykdyti
tarptautinę
prekybą,
saugoti genetinius išteklius. Sėklinimo technologijos sukurtos jau daugiau
nei prieš šešiasdešimt metų. Jos labai plačiai
naudojamos pieninės galvijininkystės
veisimo programose, o jų poveikis produktyvumo
didėjimui milžiniškas. Tačiau
avininkystėje sėklinimo technologijos nėra plačiai
naudojamos.
Apžvelgiamos
sėklinimo šviežia, atvėsinta, kriokonservuota sperma
technologijos, jų privalumai ir trūkumai, panaudojimas
kitų šalių avininkystėje,
galimybės reguliuoti palikuonių lytį sėklinant sperma,
suskirstyta į frakcijas
pagal lytines chromosomas. Nagrinėjama įvairių faktorių įtaka apsivaisinimo
rezultatams, aptariami naujausių mokslinių tyrimų
rezultatai. Apžvelgiami
sėklinimo į gimdos kaklelį, per gimdos kaklelį į gimdą, chirurginiai,
laparoskopiniai
metodai.
Raktažodžiai: spermatozoidai, trumpalaikis
išsaugojimas, kriokonservavimas,
sėklinimas į gimdos kaklelį, laparoskopinis sėklinimas
|