LVA GYVULININKYSTĖS INSTITUTO MOKSLININKAI DALYVAVO MIKROBIOLOGŲ KONGRESUOSE STAMBULE

   Tarptautinė mikrobiologų asociacijų sąjunga (IUMS) buvo įkurta 1927 metais. Skėtinė sąjunga apjungia nacionalines viso pasaulio mikrobiologų asociacijas: šiuo metu yra 117 asociacijų 69 pasaulio šalyse. IUMS tikslai: skatinti ir teikti palaikymą mikrobiologinių mokslų studijoms pasaulyje; remti ir bendrauti su įvairiomis kitomis pasaulinėmis organizacijomis (U.N., UNESCO, WHO, IUBS); skatinti globalią komunikaciją mikrobiologinėmis temomis tarp išsivysčiusių pasaulio šalių ir besivystančių nacijų; skatinti atvirus pasikeitimus moksline informacija bei pasidalinti naujausia informacija apie žmogaus sveikatą ir aplinkosaugą; IUMS suformavo Etinį kodeksą, kuris neleidžia netinkamai vartoti ir piktnaudžiauti mokslinėmis žiniomis ir resursais. IUMS rengia kongresus įvairiose pasaulio šalyse kas treji metai.
   LVA Gyvulininkystės instituto zoohigienos ir ekologijos skyriaus mokslininkai dr. Ina Skurdenienė ir dr. Vytautas Ribikauskas dalyvavo š.m. rugpjūčio 5-9 dienomis Stambule (Turkija) vykusiuose dviejuose svarbiuose Tarptautinės mikrobiologų asociacijų sąjungos (IUMS) renginiuose: XII Tarptautiniame bakteriologijos ir taikomosios mikrobiologijos kongrese ir XII Tarptautiniame mikologijos kongrese, kuriuose dalyvavo daugiau kaip trys tūkstančiai dalyvių iš viso pasaulio valstybinių institucijų ir privačių kompanijų, kuriuose vykdomi mikrobiologiniai tyrimai. Iškilmingoje atidarymo ceremonijoje, vykusioje Stambulo suvažiavimų ir parodų centre, šalia Bosforo sąsiaurio, jungiančio Europos ir Azijos žemynus, susirinkusius dalyvius pasveikino Turkijos nacionalinio organizacinio komiteto pirmininkas ponas Ozdem Ang ir Stambulo miesto gubernatorius ponas Muammer Guler, kuris kalbėjo, kad “mokslas yra vienas iš globalios kultūros komponentų. Stambulas išrinktas būti Europos kultūros sostine 2010 metais. Būtent todėl, kaip Stambulo gubernatorius, esu labai laimingas, kad šiame mieste vyksta šie kongresai“. Susirinkusius nematomo mikrobiologijos fronto dalyvius pasveikino bei palinkėjo gero darbo kongreso metu ir IUMS prezidentas ponas Karl Heinz Schleifer (Miunchenas, Vokietija). Vėliau dalyviai galėjo gėrėtis unikalia turkiška kultūrine programa.
   XII-tajame mikologijos kongrese ypatingas dėmesys buvo skiriamas mikotoksinams ir mikotoksinus produkuojančių grybų (Aspergilus, Penicillium, Fusarium ) tyrimams. Mokslininkas iš Pietų Afrikos Gordon Shephard padarė unikalų pranešimą „ Mikotoksinų problema maisto grandinėje: išsivysčiusių ir besivystančių šalių palyginimas“. Tyrėjas iš Italijos Angelo Viskonti (ISPA-CNR) pristatė europinį Mycoglobe projektą, apjungiantį mikotoksinų ir mikotoksinus produkuojančių grybų mokslinius tyrimus įvairiuose žemynuose. Taip pat daug dėmesio buvo skiriama pelėsinių grybų problemos įvairios paskirties pastatų (gyvenamųjų namų, žemės ūkio paskirties (fermų, grūdų sandėlių), medicinos įstaigų, įvairių transporto priemonių (tame tarpe ir kosminių stočių, laivų)) vidaus patalpose nagrinėjimui, biotechnologinių tyrimų metodų taikymo grybų, mieliagrybių ir bakterijų tyrimams, grynųjų grybų bei bakterijų kultūrų kolekcijų išsamiai apžvalgai bei taksonomijos naujienoms aptarti. 16 simpoziumų, apie 1000 stendinių pranešimų abiejuose kongresuose – tokia milžiniška mikrobiologų darbo kongresų metu apimtis. LVA Gyvulininkystės instituto mokslininkai DR. Ina Skurdenienė ir dr. Vytautas Ribikauskas taip pat pristatė pranešimus apie atliktus mikrobiologinės rizikos tyrimus Lietuvos ekologiniuose ir įprastinės gamybos ūkiuose, laikančiuose galvijus ir vištas dedekles.
   Kongresų programoje buvo puikiai organizuota ir kultūrinė programa: ypatingą rugpjūčio 8 dienos vakarą (2008-08-08) dalyviai galėjo artimiau pabendrauti nacionaliniame vakare laive, plaukiančiame Bosforo sąsiauriu ir pasigėrėti naktine Stambulo miesto panorama (kadaise Stambulas vadinos Bizantijumi, Konstantinopoliu, šiuo metu mieste gyvena apie 19 milijonų žmonių). Svečius svaigino grakštūs mečečių minaretų bokštai, apšvieti įvairiomis šviesomis, kylantys į dangų, atrodė - tuoj tuoj jie pasieks mėnulio pjautuvą. Iliuminuotas tiltas, jungiantis europinę miesto dalį su azijietiškąja sveikino plaukiančiuosius fejerverkais, o kitais, įvairaus dydžio laiveliais plaukiantys keleiviai, draugiškai sveikino visus. Lėtai ir oriai skrodė Bosforo vandenis didieji kruiziniai laivai, laikantys kursą į Juodąją jūra. Didingai ir be galo iškilmingai stovėjo milžiniški nepaprasto grožio sultonų, kadaise valdžiusių miestą, prezentaciniai Dolmabacho rūmai, menantys Otomanų imperijos laikus. Kitos dienos antroje pusėje buvo organizuojamos ekskursijos į 5 – tame amžiuje statytą bizantinę baziliką – Šventosios Sofijos muziejų – vieną iš pačių didžiausių antikinio pasaulio architektūrinių statinių, įstabaus grožio Žydrąją mečetę, stulbinančia savo didumu bei turtais ir grožiu Topkapio valdovų rezidenciją, Konstantino koloną bei garsiuosius Stambulo turgus: didžiausią ir seniausią pasaulyje Grand Bazaar ir įžymųjį prieskonių turgų.
   Lietuvos mokslo darbuotojų dalyvavimas XII Tarptautiniame bakteriologijos ir taikomosios mikologijos ir XII Tarptautiniame mikologijos kongresuose įgalina kitu planu pažvelgti į atliekamus mikrobiologinius tyrimus gyvulininkystės srityje. Tikimės, kad įgyta patirtis tokiuose aukščiausio lygio pasauliniuose renginiuose padės sėkmingiau dalyvauti rengiant nacionalinius ir europinius projektus, planuojant mokslinius tyrimus gyvulininkystės ir aplinkosaugos bei maisto saugos srityse.
   Už suteiktą galimybę dėkojame Lietuvos respublikos Žemės ūkio ministerijai.

 

 

 Iškilmingas kongresų atidarymas

 

 

 Dr. I.Skurdenienė

 Dr. V. Ribikauskas

 

Sofijos mečetė - buvęs Bizantijos laikų soboras

Vaizdas į Bosforo sąsiaurį

 

Koncertas prie sultonų rūmų

Sultonų rūmų kiemas

   

Rytietiškas turgus

Kongreso dalyviai H. Harak (Italija), Y.R. Abdel-Fattah (Egiptas) ir V. Ribikauskas Stambulo senamiestyje