Rugsėjo 25 d. Baisogaloje, LVA Gyvulininkystės institute vyko renginys
“Tyrėjų naktis 2009”
Renginio motto – “Mokslininkai mūsų tarpe”

  
Fotoreportažas iš renginio  

V. Komaro dvaro rūmai Baisogaloje, kuriuose įsikūręs Lietuvos veterinarijos akademijos Gyvulininkystės institutas, rugsėjo 25 dieną pirmą kartą visuomenei per visą savo gyvavimo istoriją plačiai atvėrė visas savo duris. Kiekvienam nuotykių ieškotojui ta diena visoje Lietuvoje buvo labai įsimitina: vyko Europos Sąjungos renginys "Tyrėjų naktis 2009". Lietuvos didžiausiuose miestuose: Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose - buvo atvertos universitetų laboratorijų durys, Baisogaloje besidomintys mokslu galėjo apsilankyti Gyvulininkystės institute, o Molėtų observatorijoje - pažvelgti į žvaigždes bei apsilankyti Etnokosmologijos muziejuje.
   Prie V. Komaro dvaro rūmų vartų visus svečius pasitiko raiteliai ant senųjų šlovintųjų lietuvių karo žirgų - žemaitukų. Baisogalos LVA Gyvulininkystės institute apsilankė daugiau nei 500 žmonių, kurie susipažino su šioje mokslo institucijoje atliekamais tyrimais, apsilankė Zoohigienos ir ekologijos skyriuje, Gyvūnų reprodukcijos skyriuje bei modernioje Chemijos laboratorijoje. Čia mokslininkai jiems parodė kaip atlikti įvarius mokslinius tyrimus, supažindino su naujausiais pasiekimais ir perspektyvomis.
   Pagrindiniuose dvaro rūmuose vyko piešinių ir rašinių konkursai. Vaikai piešė ir ant asfalto, aplink dvaro rūmus. Vyko du piešinių konkursai: "Gyvulininkystės tyrimai ir poveikis aplinkai" ir "Mokslininko portretas". Pastarasis paliko daug smagių neišdildomų įspūdžių patiems mokslininkams, kurie išvydo savo portretus, sukabintus kavinėje "Science cafe". Ryškus visuotinai pripažintas lyderis buvo Akademijos vidurinės mokyklos antrokas Darijus Černeckis. Akademijos miestelis Kėdainių rajone nuo seno yra mokslininkų miestelis, todėl šio miestelio moksleiviai labai aktyviai dalyvavo visuose rengiamuose konkursuose. Ypač pasižymėjo Akademijos vidurinės mokyklos antros klasės mokytojos Vitalijos      Strautnikienės moksleiviai, iš nedidelių savo pieštų lietuviškų saugomų žemės ūkio paskirties gyvūnų (Žemaitukų arklių, kiaulių "su karoliukais", vietinių šiurkščiavilnių avių, šėmų ir baltnugarių karvių, lietuviškų skalikų, vietinių vištinių žąsų) piešinukų padarę unikalų vieną darbą, tuo sužavėdami ne tik plačiąją visuomenę, bet ir daug ko mačiusius mokslininkus.
Daugiausia mokinių iš įvairių Lietuvos mokyklų dalyvavo piešinių konkurse "Gyvulininkystės tyrimai ir poveikis aplinkai", kur mokiniai piešė ir kiaulių kompleksus, ir piešinius gyvūnų globos tema, klimato kaitos tema ir kt. Puikius piešinius atsiuntė Kėdainių rajono Krakių M.Katkaus gimnazijos auklėtiniai, Tiskūnų Juozo Urbšio pagrindinės mokyklos moksleiviai, gausiai dalyvavo Baisogalos gimnazistai. Pirmąją vietą užėmė Akademijos vidurinės mokyklos 7 b klasės mokinės Karolina Česaitė ir Lina Mackevičiūtė, antrąją vietą - Kuršėnų vaikų globos namų auklėtinė Lina Selenytė, o trečiąją - Gabrielė Šilinskaitė iš Akademijos vidurinės mokyklos, kurios buvo apdovanotos vertingomis dovanomis.
   Rašinio konkurse "Gyvūnų tyrimai žmonijos naudai" lyderiavo Baisogalos gimnazijos mokinės Evelina Buivydaitė (pirma vieta) ir Žaneta Mašniakova (antra vieta). Trečiąją vieta užėmė Skirmantas Diliautas iš Akademijos vidurinės mokyklos.
   Tyrėjų nakties 2009 renginio metu Gyvulininkystės institute vykos Baisogalos moterų gėlių puokščių paroda "Rudens spalvos", buvo skaitomos paskaitos "Lietuvos ekologinis sąjūdis: europinis modelis tautinio savitumo fone"(dr. Ina Skurdenienė, LVA GI), "Kaip "išmatuoti" gyvūnų gerovę" (dr. Vytautas Ribikauskas, LVA GI), "Etninė kultūra ir tradicijos nūdienoje. Mokslinis pagrindimas" (dr. Daiva Šeškauskaitė, VU). Taip pat lankytojai galėjo apsilankyti ir antikvariniame muziejuje "Senojo mokslininko palikimas", kuriame buvo demonstruojama sena mokslinė įranga, pasiklausyti įdomių dr. Vytauto Ribikausko pasakojimų apie tos įrangos panaudojimą.
   Po paskaitų lankytojai buvo kviečiami padegustuoti įvairių patiekalų iš Baisogaloje esančio LVA GI bandymų ūkio varškės, pieno, mėsos, atsigerti kriušono iš šiame krašte išauginto milžiniško moliūgo. Viso renginio metu Filmotekoje buvo galima pamatyti lietuviško žirgo kiną: 2009 metais sukurtus filmus "Su užspausta žirgo žyme", "Žemaitukai", "Hipika - 405 metų kelias namo", taip pat ir kitų projekto "Tyrėjų naktis 2009" partnerių filmus - "Samangyviai", "Lėtūnai", "Planktono vėžiagyviai" ir kt.
   Dvaro parke buvo amatų diena: žmonės galėjo velti iš vilnos, nukirptos nuo čia pat demonstruojamų vietinių šiurkščiavilnių avių, pasigaminti įvairių sagių, karolių. Galėjo rišti tautines juostas, pajodinėti nuostabiais žemaitukų veislės žirgais.
Pavakary daugiausia lankytojų sukvietė bardai į savo koncertą "Ko nerimsti žmogau it paukštis": Albinas Sautkauskas, Rytas Germanavičius, Darius Leveckis ir Daiva Meškauskaitė. Nuoširdžios, ilgesingai jautriai skambančios ypatingame jaukiame dvaro parke dainos suvirpino ne vieną jauną sielą. Publika susižavėjusi dar ilgai nepaleido dainininkų nuo scenos.
   Šios tyrėjų nakties 2009 kulminacija buvo įvairių mokyklų parodyti vaidinimai, skirti čia pat risnojantiems žemaitukams žirgams "Nakties budėjimai su senaisiais žemaitukais", vykusiems prie degančio laužo. Įspūdingai pasirodė Akademijos vidurinės mokyklos ir Vainotiškių kaimo bendruomenės jungtinio kolektyvo ansamblis su mažaisiais mediniais arkliukais (vadovė Onutė Šulinskienė ir Vitalija Strautnikienė), Baisogalos gimnazistai, Kuršėnų vaikų globos namų kolektyvas bei "kaubojai" iš Tiskūnų Juozo Urbšio pagrindinės mokyklos.
   Po iškilmingos apdovanojimų ceremonijos, kurios metų LVA Gyvulininkystės instituto direktorės pavaduotojas dr. Artūras Šiukščius įteikė diplomus įvairių konkursų nugalėtojams, padėkas gausiems rėmėjams ir pagalbininkams, dvi delegacijos - Akademijos vidurinės mokyklos (išvyką parėmė UAB"Dotnuvos projektai") ir Baisogalos gimnazijos - išvyko į Kauną prisijungti prie bendros projekto Tyrėjų naktis 2009 programos Amalgama Vytauto Didžiojo universiteto Kauno botanikos sode, kur parodė savo puikius vaidinimus apie naktigonę, skirtus šviesaus atminimo prof. Juozo Skaistučiui Šveisčiui - žemaitukų globėjui, išsaugojimo iniciatoriui, kurio 80-tąsias gimimo metines šiemet mini gyvulininkystės mokslo žmones.
 

   
Fotoreportažas iš renginio
Renginio internetinis puslapis: www.tyrejunaktis2009.lt