|
|||
| |||
ISSN 1392-6144 Rūta Šveistienė, Violeta RazmaitėLietuvos veterinarijos akademijos Gyvulininkystės institutas SANTRAUKA
Vertinant arklius linijiniu eksterjero vertinimo
metodu kiekvieno požymio išsivystymas tarp kraštutinių nukrypimų vertinamas
pagal vieningą tiesialinijiniu būdu didėjančią skalę, nepriklausomai nuo požymio
selekcinės vertės. Linijinis arklių vertinimas leidžia ne tik tiksliau
apibūdinti jų fenotipinius požymius, bet ir palengvina statistinį-biometrinį
duomenų apdorojimą, išryškina pageidaujamų reproduktorių požymių perdavimą
palikuonims, palengvina skirtingo genotipo arklių palyginimą. Todėl atlikto
darbo tikslas buvo parengti linijinio vertinimo kriterijus ir juos pritaikyti
skirtingo genotipo arklių vertinimui.
ISSN 1392-6144 UDK 636.1.082 Kriokonservuotos eržilų spermos atšildymo temperatūrOS įtaka spermatozoidų judrumui Vidmantas Pileckas, Jonas Kutra, Algirdas Urbšys, Artūras Šiukščius, Rasa Nainienė Lietuvos veterinarijos akademijos Gyvulininkystės institutas SANTRAUKA Tam, kad kriokonservuotoje eržilų spermoje atšildymo metu spermatozoidai nepatirtų pakartotinio neigiamo hipertoninės terpės poveikio, dabar taikomi spartaus spermos atšildymo režimai. Galutinė spermos atšildymo temperatūra neturi viršyti 40°C. Naudojant spermą, atšildytą iki 5°C, kumelių sėklinimas tampa paprastesnis ir efektyvesnis vėsioje aplinkoje ir neapšildomose patalpose. Didžiausias spermatozoidų judrumas buvo, spermą atšildžius 38 (kontrolė) – 40°C temperatūroje, atitinkamai 3,0±0,9 ir 3,0±0,0 balo, o po 1 valandos inkubavimo 38±0,5°C temperatūroje didžiausias judrumas buvo kontrolinėje grupėje – 0,8±0,24 balo. Spermos, atšildytos iki aukštesnės kaip 5°C temperatūros, spermatozoidų judrumas buvo didesnis, todėl ekspoziciją atšildymo vonioje tikslinga pasirinkti pagal aplinkos temperatūrą. Raktažodžiai: eržilų sperma, įšaldymas, atšildymo temperatūros
ISSN 1392-6144 UDK 636.4.082 LIETUVOS BALTŲJŲ KIAULIŲ KOMERCINIO KRYŽMINIMO SU DIDŽIŲJŲ BALTŲJŲ VEISLĖS KUILIAIS EFEKTYVUMAS Violeta Razmaitė Lietuvos veterinarijos akademijos Gyvulininkystės institutas SANTRAUKA Vertinant dviejų (senojo genotipo Lietuvos baltųjų x didžiųjų baltųjų) kiaulių veislių kryžminimo efektyvumą, bandomosios grupės Lietuvos baltosios paršavedės buvo apsėklintos PIC selekcijos didžiųjų baltųjų veislės kuilių sperma, o kontrolinės grupės Lietuvos baltosios paršavedės sukergtos su savos veislės kuiliais. Mišriose vadose buvo vidutiniškai 1,9 (P < 0,050) paršelio ir 2,2 (P < 0,010) gyvo paršelio mažiau negu Lietuvos baltųjų paršelių. Nors mišrūnai paršeliai savo fenotipu nesiskyrė nuo grynaveislių Lietuvos baltųjų paršelių, tačiau jie buvo 0,2 kg (P < 0,001) stambesni ir intensyviau augo negu grynaveisliai. Dviejų mėnesių amžiaus mišrūnai buvo 1,1 kg (P < 0,010) stambesni negu Lietuvos baltieji paršeliai. Kontrolinio penėjimo metu mišrūnų vidutinis prieaugis per parą buvo 66,7 g (P < 0,025) didesnis, o kilogramui prieaugio jie sunaudojo 0,5 p.v. (P < 0,001) mažiau, o 100 kg svorį pasiekė 13,6 dienos (P < 0,010) anksčiau negu grynaveislės Lietuvos baltosios. Lietuvos baltųjų kiaulių kryžminimas su didžiųjų baltųjų veislės kuiliais 2,9% padidino skerdenų išeigą. Mišrūnų kumpiai buvo 1,1 kg (P < 0,001) didesni, o skerdenos – 2,0 cm (P < 0,001) ilgesnės ir liesesnės. Jų nugaros lašinių storis buvo nuo 4,8 mm (P < 0,001) ties 10 šonkauliu iki 8,9 mm (P < 0,001) ties paskutiniu juosmens slanksteliu mažesnis, o ilgiausiojo nugaros raumens skerspjūvio plotas – 5,7 cm2 (P < 0,001) didesnis negu grynaveislių. Kryžminimas ne tik pagerino vidutinius skerdenų kokybės rodiklius, bet ir padidino liesesnių skerdenų skaičių. 50% mišrūnų skerdenų lašinių storis ties 10 šonkauliu buvo nuo 16 iki 21 mm, o didžiosios grynaveislių Lietuvos baltųjų kiaulių skerdenų dalies (53%) lašinių storis tame pačiame taške buvo nuo 25 iki 30 mm. Raktažodžiai: kryžminimas, kiaulės, veislė, skerdena, lašinių storis
ISSN 1392-6144 UDK 636.4.082 LIETUVOS VIETINIŲ KIAULIŲ KRYŽMINIMAS SU DIDŽIŲJŲ BALTŲJŲ VEISLĖS KUILIAIS Violeta Razmaitė, Rūta Šveistienė Lietuvos veterinarijos akademijos Gyvulininkystės institutas, SANTRAUKA Vertinant dviejų (Lietuvos vietinių x didžiųjų baltųjų) kiaulių veislių kryžminimo efektyvumą, bandomosios grupės Lietuvos vietinės paršavedės buvo apsėklintos PIC (Pig International Company) selekcijos didžiųjų baltųjų veislės kuilių sperma, o kontrolinės grupės Lietuvos vietinės paršavedės sukergtos su savos veislės kuiliais. Nors mišrūnų vadose atvesta mažiau paršelių negu grynaveislių, tačiau skirtumas nepatikimas. Visi mišrūnai gimė balti, bet 53% jų paveldėjo išskirtinį Lietuvos vietinių kiaulių požymį – karoliukus po kaklu. Nors atvesti mišrūnai buvo tokio pat svorio kaip ir Lietuvos vietiniai paršeliai, bet jie intensyviau augo. 21 dieną mišrūnai buvo 0,3 kg (P < 0,050), o 2 mėnesių amžiaus – 0,9 kg (P < 0,050) stambesni už grynaveislius paršelius. Kontrolinio penėjimo metu 100 kg svorį mišrūnai pasiekė vidutiniškai per 9,7 dienas (P < 0,025) greičiau negu vietinės kiaulės, nors jų prieaugio per parą skirtumas ir buvo statistiškai nepatikimas. Lietuvos vietinių kiaulių kryžminimas su didžiųjų baltųjų veislės kuiliais 3,2% padidino skerdenų išeigą. Mišrūnų skerdenos buvo 3,0 cm (P < 0,001) ilgesnės. Jos taip pat buvo ir liesesnės. Mišrūnų lašinių storis buvo nuo 6,6 mm (P < 0,001) už paskutinio šonkaulio iki 9,3 mm (P < 0,001) ties 6-7 šonkauliu mažesnis, o ilgiausiojo nugaros raumens skerspjūvio plotas – 9,2 cm2 (P < 0,001) didesnis negu grynaveislių. Kryžminimas ne tik pagerino vidutinius skerdenų kokybės rodiklius, bet ir padidino liesesnių skerdenų skaičių. 49,9% mišrūnų skerdenų lašinių storis ties 6-7 šonkauliu buvo mažesnis negu 25 mm, kai grynaveislių Lietuvos vietinių kiaulių skerdenų su tokiu lašinių storiu išvis nebuvo. Raktažodžiai: kryžminimas, kiaulės, veislė, skerdena, lašinių storis
ISSN 1392-6144 UDK 636.3.082.637.11LIETUVOS VIETINIŲ ŠIURKŠČIAVILNIŲ AVIŲ VISLUMO ĮTAKA JŲ PIENINGUMUI IR PIENO CHEMINEI SUDĖČIAI Birutė Zapasnikienė Lietuvos veterinarijos akademijos Gyvulininkystės institutas SANTRAUKA 2004-2005 metais Lietuvos veterinarijos akademijos Gyvulininkystės institute tirtas čia saugomų vietinių šiurkščiavilnių avių pieningumas ir nustatyta pieno cheminė sudėtis, atsižvelgiant į atvestų ėriukų skaičių. Pačios pieningiausios buvo trynukus atvedusios avys (35,75 kg per 20 d. laktaciją), o vieną ėriuką atvedusių avių pieningumas buvo pats mažiausias (16,81 kg). Tirtas vietinių avių pienas buvo riebus (8,86%), baltymingas (6,65%) ir kaloringas (121,69 kcal/100 g). Pats riebiausias (9,54%) buvo trynukus atvedusių avių pienas, o dvynukus atvedusių avių piene buvo daugiausia sausųjų medžiagų (21,47%), baltymų (7,92%) ir kalorijų (127,75 kcal/100 g). Nors po vieną ėriuką atvedusių ėriavedžių pienas buvo pats liesiausias (7,04%), mažiausios energetinės vertės (102,95 kcal/100 g) ir jame rasta mažiausiai sausųjų medžiagų (17,37%), tačiau jis buvo pats saldžiausias (5,20% laktozės). Minėti skirtumai tarp atskirų avių grupių statistiškai patikimi. Raktažodžiai: avys, pieningumas, vislumas, avių pieno cheminė sudėtis
ISSN 1392-6144 UDK [633.322+633.2]:581.19 BALTŲJŲ DOBILŲ VEISLIŲ DERLINGUMAS IR PAŠARO KOKYBĖ Algirdas Sprainaitis Lietuvos žemdirbystės institutas SANTRAUKA Iš LŽI 1998-2004 m. tirtų baltųjų dobilų veislių derlingiausi buvo 'Dotnuviai' – 10,11 t ha-1 sausųjų medžiagų (standarto 'Sūduviai' - 8,83 t ha-1), patikimai atsiliko 'Bitūnai', 'Holev' ir 'Nanouk' veislių dobilai. dobilų 'Ramona' ir 'Riesling' derlius vegetacijos metu pasiskirstė vienodžiausiai, o padidinta konkurencine galia mišiniuose išsiskyrė 'Atoliai', 'Nemuniai', 'Milo' ir 'Riesling' (28,4-47,6 %). Visų tirtų dobilų veislių sausojoje medžiagoje nustatytas pakankamas gyvulių šėrimui neapdorotų baltymų kiekis (17,7-20,6 %), kiek per mažas ląstelienos (16,6-20,2 %) kiekis, o taip pat aukštas virškinamumas in vitro (83,6-88,3 %). Baltymų kiekis sausojoje medžiagoje nepriklausė nuo veislės (r=0,27±0,15), o šių medžiagų pastovumas vieno mėnesio laikotarpyje apsaugo mišrų žolyną nuo senėjimo. 'Ramona' ir 'Ross' veislių dobilai sukaupė pavojingus gyvulių šėrimui (daugiau 50 mg/100-1 g sausųjų medžiagų) cianogeninių gliukozidų kiekius. Dobilų 'Sūduviai' - varpinių žolių mišiniuose baltymų 5,2-8,1 procentinio vieneto daugiau negu grynose varpinėse žolėse, netręštose azotu, o sausųjų medžiagų virškinamumas 9,9-22,6 % geresnis. Baltųjų dobilų selekciją tikslinga vykdyti sausųjų medžiagų, konkurencinės galios, išsilaikymo, atsparumo nepalankiems augimo veiksniams didinimo kryptimi. Raktažodžiai: baltieji dobilai, varpinės žolės, veislės, derlingumas, cheminė sudėtis
ISSN 1392-6144 UDK 636.2.084 PIENO BALTYMŲ DALINIO PAKEITIMO PAŠARINIŲ MIELIŲ BALTYMAIS EFEKTYVUMO VERŠELIŲ AUGIMUI TYRIMAS
Liudas Jonaitis
Joniškio žemės ūkio mokykla SANTRAUKAJoniškio r. Bariūnų žemės ūkio bendrovėje 2002-2003 m. atliktas bandymas su 2 analogiškomis Lietuvos žalųjų veislės veršelių grupėmis po 7 gyvulius kiekvienoje. Abiejų grupių veršeliai normuotai gavo nenugriebto pieno, o šieno, siloso ir kombinuotojo pašaro – iki soties. Kontrolinės grupės veršeliui sugirdyta 520 kg nenugriebto pieno (18 kg pieno baltymų), o tiriamosios grupės veršeliui – 260 kg (9 kg pieno baltymų). Tiriamosios grupės veršeliams 9 kg pieno baltymų pakeista pašarinių mielių baltymais. Toks pieno baltymų pakeitimas neturėjo esminės įtakos veršelių augimui nuo atvedimo iki 6 mėn. amžiaus. Veršeliai, gavę 18 kg pieno baltymų, per parą priaugo po 838 g, o gavę 9 kg pieno baltymų – po 778 g (P > 0,2). Vienai tonai prieaugio sunaudotų pašarų kaina buvo atitinkamai 3920,35 Lt ir 2931,53 Lt (25,2% mažesnė). Raktažodžiai: veršelis, augimas, pieno ir mielių baltymai, kaina
ISSN 1392-6144 UDK 636.2.084 SILOSO, PAGAMINTO TRANŠĖJOJE IR RITINIUOSE, ĮTAKA PENIMŲ BULIUKŲ SKERDENOS RODIKLIAMS Vilma Vrotniakienė, Jonas Jatkauskas Lietuvos veterinarijos akademijos Gyvulininkystės institutas SANTRAUKA Buvo tiriamas penimų buliukų, šertų ankštinių-varpinių žolių silosu, pagamintu tranšėjoje ir ritiniuose, augimo intensyvumas, jų skerdenos kokybė ir mėsos cheminė sudėtis. 143 dienų trukmės bandymas atliktas 2002-2003 m. Gyvulininkystės institute su dviem penimų buliukų grupėmis (grupėje po 6 buliukus). Siloso cheminė sudėtis iš esmės nesiskyrė, vienok buliukai, gavę silosą, pagamintą ritiniuose, augo 2,51% intensyviau nei šerti silosu, pagamintu tranšėjoje. Tačiau buliukų, gavusių skirtingą silosą, skerdenos išeiga ir mėsingumo indeksas iš esmės nesiskyrė. Esminių skirtumų tarp grupių nebuvo ir tiriant faršo bei ilgiausiojo nugaros raumens cheminę sudėtį. Ritininį silosą gavusių gyvulių mėsa pasižymėjo didesniu (0,76%) vandens rišlumu, mažesniais (1,00%, P< 0,05) virimo nuostoliais bei aukštesniu (0,59 vieneto) mėsos baltymų vertės rodikliu, lyginant su buliukų, gavusių tranšėjinį silosą, mėsa. Raktažodžiai: silosas, tranšėja, ritinys, skerdena, mėsos cheminė sudėtis
ISSN 1392-6144 UDK 636.4.084 MULTIENZIMINĖS KOMPOZICIJOS ĮTAKA KIAULIŲ AUGIMUI IR PAŠARŲ MAISTO MEDŽIAGŲ VIRŠKINAMUMUI, ŠERIANT JAS KOMBINUOTAISIAIS PAŠARAIS SU DIDESNIU KVIETRUGIŲ KIEKIU Violeta Juškienė, Jūratė Norvilienė, Raimondas Leikus Lietuvos veterinarijos akademijos Gyvulininkystės institutas SANTRAUKA
Norėdami ištirti multienziminės kompozicijos (α-amilazės - 70 U/g; β-gliukanazės
- 700 U/g; ksilanazės - 1800 U/g; proteazės - 0,8 U/g) pašaruose su padidintu
kvietrugių kiekiu (60-70%) įtaką kiaulių augimui, pašarų sunaudojimui ir
virškinamumui, 2004 metais LVA Gyvulininkystės institute atlikome bandymą su
penimomis kiaulėmis. Raktažodžiai: fermentai, kvietrugiai, kiaulių augimas, pašarų sąnaudos, pašarų virškinamumas
ISSN 1392-6144 UDK 636.5.083.084 KAI KURIŲ AUGINIMO TECHNOLOGIJŲ ĮTAKA ŽĄSŲ ONTOGENEZEI Sigitas Janušonis, Robertas Juodka, Audronė Benediktavičiūtė–Kiškienė, Violeta Razmaitė Lietuvos veterinarijos akademijos Gyvulininkystės institutas SANTRAUKA
Tyrimai buvo atlikti su Lietuvos vištinių veislės žąsimis, kurių amžiaus – iki 8
savaičių. Buvo sudarytos trys vienadienių žąsiukų grupės po 50 vnt. Viena
žąsiukų grupė buvo auginama pagal pramoninę auginimo technologiją, kita grupė –
pagal ganyklinę ir trečia grupė – pagal ekstensyvią auginimo technologiją.
Raktažodžiai: žąsiukai, auginimo technologijos, lesalai |
|||